Owsianka
Owsianka to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie. Zawiera dość dużą porcję wolno wchłanianych przez organizm węglowodanów, dzięki czemu zapewni stały przypływ energii dla naszego ciała, co przy ciężkim poranku bardzo się przydaje.
Składniki:
Płatki owsiane błyskawiczne bądź zwykłe
Dowolne mleko
(opcjonalnie) Owoce, orzechy, jogurt grecki
Przygotowanie:
Jeśli chcesz zrobić owsiankę z płatków błyskawicznych, wystarczy, że zagotujesz mleko bądź wodę, zalejesz płatki i poczekasz aż wchłoną płyn.
Zwykłe płatki owsiane są nieznacznie trudniejsze w przygotowaniu. Nalej do rondla trochę wody i doprowadź do wrzenia, po czym dolej mleka (w ten sposób unikniesz ewentualnego przypalenia mleka). Gdy mleko również zacznie bulgotać, wsyp odpowiednią ilość płatków owsianych do mleka, zmniejsz ogień i poczekaj aż wchłoną większość mleka.
Owsiankę przełóż do miski i dodaj owoce lub orzechy.
Osobiście lubię dekorować swoją owsiankę kładąc na wierzch dużo wysokobiałkowego jogurtu greckiego i posypując cynamonem.
zdjecie: http://zdrowie.dziennik.pl/diety/zdjecia/457334,1,dieta-owsianka-dlaczego-warto-ja-jesc.html
Twoja odpowiedź:
Adres Trackback | Subskrybuj komentarze