przejdź do treści wpisy

Owsianka

Owsianka to bardzo proste i szybkie w przygotowaniu danie.  Zawiera dość dużą porcję wolno wchłanianych przez organizm węglowodanów, dzięki czemu zapewni stały przypływ energii dla naszego ciała, co przy ciężkim poranku bardzo się przydaje.

Składniki:

Płatki owsiane błyskawiczne bądź zwykłe

Dowolne mleko

(opcjonalnie) Owoce, orzechy, jogurt grecki

Przygotowanie:

Jeśli chcesz zrobić owsiankę z płatków błyskawicznych, wystarczy, że zagotujesz mleko bądź wodę, zalejesz płatki i poczekasz aż wchłoną płyn.

Zwykłe płatki owsiane są nieznacznie trudniejsze w przygotowaniu. Nalej do rondla trochę wody i doprowadź do wrzenia, po czym dolej mleka (w ten sposób unikniesz ewentualnego przypalenia mleka). Gdy mleko również zacznie bulgotać, wsyp odpowiednią ilość płatków owsianych do mleka, zmniejsz ogień i poczekaj aż wchłoną większość mleka.

Owsiankę przełóż do miski i dodaj owoce lub orzechy.

Osobiście lubię dekorować swoją owsiankę kładąc na wierzch dużo wysokobiałkowego jogurtu greckiego i posypując cynamonem.

Smacznego!6070226-owsianka-900-667

zdjecie: http://zdrowie.dziennik.pl/diety/zdjecia/457334,1,dieta-owsianka-dlaczego-warto-ja-jesc.html

admin kategoria: Śniadanie dnia 11 Marzec 2017 » 0 komentarzy
Twoja odpowiedź:


wymagane


wymagany, (będzie ukryty)



Możesz używać następujące tagi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Adres Trackback  |  Subskrybuj komentarze