przejdź do treści wpisy

Sushi

Sushi wbrew pozorom nie jest tak trudne do wykonania. Co prawda, za pierwszym razem może nie wyjść idealnie, ale praktyka czyni mistrza. W tym przepisie dowiecie się jak wykonać „maki” oraz „nigiri”. Maki to sushi zawijane w glon, natomiast nigiri to spłaszczona kulka ryżu przykryta rybą.

Składniki:

Arkusze alg nori

Ryż do sushi

Ocet do sushi

Składniki do wnętrza (łosoś, awokado, tuńczyk, serek philadelphia, krab itd.)

Specjalna mata bambusowa do zawijania

Dodatki (Wasabi, imbir, sos sojowy, sos sezamowy)

Przygotowanie:

Ryż ugotuj na tyle, żeby stał się miękki i lekko klejący, po czym ostudź. Na jedną szklankę ryżu wlej 2 łyżki octu, wymieszaj i poczekaj ok. 15 minut aż nasiąknie. Połóż arkusz glonów na macie i rękami nałóż na niego ryż, zostawiając od brzegu ok. 1 centymetra, żeby można było zawinąć maki.  Dodaj pokrojoną rybę i inne dodatki, ale nie za dużo, bo sushi się nie zwinie. Złap bambusową matę za koniec i zacznij zawijać, tak jakbyś zawijał naleśnika, ale co jakiś czas dociskając. Gdy dojdziesz do końca, zmocz lekko kraniec arkusza by łatwiej przykleił się do zwiniętej części. Weź najostrzejszy nóż, jaki posiadasz i zmocz go pod kranem. Potnij „naleśnika” na kawałki. Ważna jest technika cięcia: noża nie wolno zbytnio dociskać, trzeba przejeżdżać nim lekko, aż przetnie do końca. Maki możesz podać z sosem sojowym i wasabi.

Nigiri robi się o wiele prościej: wystarczy wziąć do ręki niewielką porcję ryżu (akurat mieszczącą się w dłoni), ścisnąć lekko, aby utworzył się obły, lekko łukowaty kształt i na koniec położyć na ryżu rybę. Pod rybę można wsmarować na przykład serek philadelphia.

sushi

zdjęcie: https://newsbook.pl/wp-content/uploads/2016/06/sushi.jpg

admin kategoria: Kolacja dnia 12 Marzec 2017 » 0 komentarzy
Twoja odpowiedź:


wymagane


wymagany, (będzie ukryty)



Możesz używać następujące tagi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Adres Trackback  |  Subskrybuj komentarze